I porslinets andetag

Gustavsberg är ett världskänt starkt varumärke som sedan många hundra år världskänt för sitt porslin. När du besöker Gustavsberg så tycker vi att du skall tillfället i akt att förkovra dig i historien. Många människor har mängder av gammalt porslin hemma i skåpen och mycket kommer just härifrån. Historien intresserar de flesta. Att se hur tallrikar o koppar dekoreras för hand är också mycket intressant. Eller varför inte – prova själva att dekorera era egna koppar och muggar. Vi hjälper dig att hitta rätt aktivitet i ”Porslinets andetag”.

Läs mer om våra aktiviteter nedan.

Gustavsberg tillverkar äkta porslin såsom serviser och konstgods i benporslin och stengods. Ingegerd Råman, Signe Persson Melin, Stig Lindberg och Margareta Hennix är exempel på konstnärer bakom vår design.

HushållsPorslinsFabriken (HPF), som varit i kontinuerlig drift sedan 1825 (den första bränningen skedde 1827), övertogs som nummer sju i raden av ägare, i ny regi 1996 då några av de anställda blev ägare. Sedan 2019 har fabriken en ny ägare – Sisyfos Group AB.
Fabriken, som är Sveriges enda porslinsfabrik, märker sitt porslin med det välkända ankarmärket och ”Made in Gustavsberg Sweden”.

Under visningen berättas det om företagets och tillverkningens intressanta historia och porslinstillverkning idag samt att ni får se de olika momenten som görs för att skapa ett gods. Vi får se både gamla kända klassiker och nya serier skapas. I samband med visningen är det utmärkt att även få lite egen tid att förkovra sig i butiken, där du kan fynda en hel del spännande.

Tid: ca 30-40 minuter
Pris: be om offert

Läs mer om Porslinsfabriken

Gustavsbergs Porslinsmuseum är en keramisk skattkammare med omfattande samlingar från Gustavsbergs porslinsfabriks drygt 170-åriga verksamhet.

Bas-utställningarna visar porslinets historia ur ett internationellt perspektiv. Här berättas historien om bruksorten Gustavsberg, om fabrikens roll i samhället och om porslinstillverkningen från starten 1825 fram till nedläggningen 1993.
Museet med dess utställningar kan självklart besökas på egen hand, men bästa upplevelsen får ni om ni har bokat visning, då man såklart får helheten berättad för sig av museets duktiga guider.

Museet har renoverats och slog upp portarna igen den 16 juni 2020 i regi av Nationalmuseum.  

Tid: ca 1 timme
Pris: be om offert

Läs mer om Porslinsmuseum
< Alla aktiviteter